perjantaina, marraskuuta 28, 2008

Tähdet, tähdet

Vanha vallattiin 40 vuotta sitten. Ja juuri sopivasti elämme näinä päivinä suomalaisen yhteiskunnan merkittäviä murroshetkiä - mikäli uskoo Lääkärilehteä. Nimittäin Hyvälääkäri.fi- nettipalvelu on lanseerattu. Liikeideana nettipalvelu on yhtä mullistava kuin näppylähanskojen myynti tusinan erissä torilla. Palvelulla on taustalla arvovaltainen raati, mutta niin oli Tenavatähti-kilpailullakin

Tässä palvelussa ykstyislääkärit arvioivat toisiaan. Pisteitä saa koulutuksesta, työkokemuksesta, tieteellisestä toiminta, kollegoiden vertaissuosituksista. Potilaat saavat myös pisteyttää lääkäreitä. Pisteiden perusteella lääkäreille jaetaan tähtiä. Paras lääkäri on viiden tähden lääkäri ja surkein tietenkin on yhden tähden. Mutta ikään tässä maailmassa ei ole ilmaista -eikä tämäkään: Potilaalle tietojen etsiminen on maksullista.

Mutta kuka joskus kehuisi niitä julkisen sektorin kollegoja, jotka työskentelevät Ilomantsissa, Tuupovaarassa, Heinävedellä, Ivalossa, Pitäjänmäellä, Porissa ja Vehmersalmella terveyskeskuksissa? He hoitavat päihdeäitejä, ylipainoisia, masentuneita, moniongelmaisia. He omplevat haavat, punktoivat poskiontelot, säätävät verenpainelääkitystä ja aloittavat insuliinihoidon. Näillä sairauksilla ei päästä naistenlehtien kansiin kertomaan menestystarinaa, mutta työ on kuitenkin merkityksellistä. Päättäjät, virkamiehet ja poliitikot kauhovat kuraa näiden puurtajien päälle.

Toivotan menestystä kaupalliselle palvelulle. Olette varmaan hirveän kiinnostuneita, kuinka monen tähden lääkäri olen. Sen verran voin kertoa, että yhden kiitoksen olen potilaalta olen saanut - deodoranttipullon.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä aihe Armi. Mitä ihmeen rahastusta on yksityislääkäreiden kehuminen? Mani tooks, sanoi jo AC/DC. Kuka kehuisi terkkarin lääkäreitä, eivät kaikki ole vajaakuntoisia! ps. munkkikahvit vielä juomatta

... kirjoitti...

Kiitos Armi!
terv. Sirkku, terveyskeskuslääkäri Vantaa