perjantaina, marraskuuta 03, 2006

Ahne lääkäri, taas

Tänään ilmestynyt MediSeiska heiluttaa etusormeaan lääkäreiden osinkotuloista siihen malliin, että Armia puistattaa! Lääkäriliittokin on kuulemma huolissaan asiasta.

Mistä nyt ollaan huolissaan? Siitäkö, että joku tienaa enemmän kuin toinen? Vai siitäkö, että koulutuksella, ahkeruudella ja osaamisella tienataan? Paljonko lääkäri saisi tienata kuukaudessa tai tunnissa? Onko joku luvannut, että kaikki tienaavat yhtä paljon, ammatista tai koulutustasosta riippumatta?

Yrittäjyyteen liittyy aina riskiä. Tuskin näitä yrityksiä olisi syntynyt ilman riskinottoa. Perustuslakiin on jokaiselle suomalaiselle sallittu elinkeinovapaus. Lääkäreiden holding-yhtiöt toimivat lakien mukaisesti. Ilman merkittävää nettovarallisuutta ei merkittävää osinkoja kykene maksamaan.

Tuskin näitä lääkäripalveluyrityksiä olisi syntynyt, jollei niille olisi tarvetta. Kuntatyönantajan henkilöstöpolitiikka ryssi monella paikkakunnalla mahdollisuudet. Kun talouspäällikön kanssa piti tapella siitä, että saako lääkäri lähteä periferian ainoaan kotiin kulkevaan bussiin perjantaina klo 13 ja saako tunnit tehdä sisään viikolla, niin ihmekös tuo, että Armi nosti kytkintä.

Armillekin on ehdotettu, että jos tulisin firman kautta töihin, niin ei tarvitsisi maksaa niin isoa palkkaa. Tosin kokonaiskustannukset olisivat olleet paljon suuremmat. Mutta kustannuksista viis...

Julkisella sektorilla on viha näitä lääkäripalveluyrityksiä kohtaan, mutta nehän ovat kuntasektorin julkisia salarakkaita! Nimittäin MedOne-yritystä omistaa eräs pääomasijoittaja, jonka taustalla häärii Kuntien eläkevakuutus!

Jos joku joutuu tienaamaan 2 euroa bruttona saadakseen euron piimäpurkin ja toinen 1,10euroa, niin onko se reilua? Jyrkkä progressio houkuttaa laiskotteluun. Jos ammattitaidosta, riskinotosta, osaamisesta ja hyvästä liikeideasta aletaan tehdä kiellettyä, niin kohta täällä kaikki keräilevät käpyjä ja risuja peruskoulun jälkeen.

Miksei kauhistella sitä, että kunta ostaa esimerkiksi rakennusurakan monikansalliselta rakennusyhtiöltä? Miksei kunta tuota sitä omana palvelunaan?

Tiesittekö muuten, että MediSeiskaa kustantaa ruotsalainen Talentum. Senkin tarkoituksena on tuottaa omistajilleen voittoa.

1 kommentti:

OK kirjoitti...

http://ok1808.vuodatus.net/blog/297293