lauantaina, syyskuuta 06, 2008

Armi tanssii Roombaa


Perheenäidin paras ystävä on iRobot Roomba 560 imurirobotti. Tämä valistuneen ja nykyaikaisen emännän pikku apulainen imee sisäänsä roskat kevyellä napinpainalluksella. Roomba koostuu imurista, telakointiasemasta, jonne se hakeutuu itsenäisesti sekä virtuaalimajakoista.

Imuriosa on pyöreä lautasen muotoinen härveli, joka on noin 10 senttimetriä korkea. Pohjassa on jousitetut maastokuvioiset renkaat, joiden avulla apuri kiipeää maton päälle ja kynnysten yli. Yllättävää kyllä, mutta Roomba ei sotkeudu maton hapsuihin. Pohjassa on myös harjaosa ja pyörivä kumitela, joiden avulla se kerää sisään roskat ja pölyn. Varsinaiseen imuriin verrattuna itse imuteho on Roombassa heikko. Ulkoreunassa on vinhaa vauhtia pyörivä huiska, joka helpottaa nurkkien siivousta.

Roskasäiliö on yksinkertaisenkin ihmisen helppo tyhjentää. Renkaiden kiinnitysosat vaativat huoltoa. Ympärille kietoutuneet hiukset ja karvat on syytä poistaa. Toimitus vie aikaa parisen minuuttia.

Roomba osaa jutella, muttei valitettavasti suomea. Laite alkaa hälyttää jos se juuttuu jonnekin. Imuri myös tunnistaa rappuset, eikä tee itsetuhoisia temppuja. Siivous alkaa spiraalin muotoista kehää kiertämällä. Kun Roomba törmää esteeseen, se vaihtaa suuntaa. Pöydän jalan ympärillä se osaa kiertää ja seinän reunat ja ulkonurkat eivät aiheuta sille ongelmia. Omistajan on syytä pitää suunsa kiinni, sillä se ei ota vastaan neuvoja siivotessaan. Sillä on oma logiikkansa ja se on hitaampi kuin pätevä emäntä. 20 neliön huoneen siivoukseen menee aikaa noin 40 minuuttia.

Siivouksen jälkeen se hakeutuu omaan kotipesäänsä latautumaan ja asentuu siihen itse. Peruspaketin mukan tulee kaksi pientä infrapunamajakkaa, joilla voi houkutella Roomban pysymään tietyssä huoneessa tai tehdä niistä virtuaaliseinän. Toiminta valitaan majakan mekaanisella kytkimellä. Roomba 560:ssa on myös ajastintoiminto, jolla voi asettaa tämän pikkuapulaisen siivoamaan haluttuna ajankohtana.

Kaiken kaikkiaan Roomba on ollut positiivien yllätys. Se ylittää esteet näppärästi ja eikä jää taistelemaan maton hapsujen kanssa. "Apua, äitini tulee kylään viiden minuutin kuluttua"-imuriksi siitä ei ole. Mutta siitä on loistava apu perusiisteyden ylläpitoon. On mukava tulla kotiin, kun muruset keittiön lattialta ovat hävinneet.

Ei kommentteja: