sunnuntaina, syyskuuta 21, 2008

Primadonnat eivät työskentele kenkätehtaassa

Lääkärillä on kaksi teesiä, joista pitää pitää kiinni. Ne ovat valta ja vastuu. Ilman valtaa ei voi olla vastuuta työstään ja jos valta on, niin siitä seuraa vastuu. Laissa lääkäri vastaa potilaan hoidosta ja diagnostiikasta.

HUSissa yritetään viedä valta pois lääkäreiltä ja heittää työntekijöille vallasta kaluttu vastuuluu lääkäreiden eteen. Joku muu päättää resursseista ja lääkäri hoitaa niillä resursseilla jotka nyt sattuu saamaan.

Lillrankin mielipidettä on taas kysytty, vaikka emme sitä ole kaivanneetkaan. "Asiantuntijaorganisaatiossa huippuasiantuntijat ovat aina primadonnia. Tehdään vaikeaa ja vaativaa työtä, jota on vaikea selittää muille. Jokainen haluaa kuvitella, että oma juttu on se maailman tärkein ja siihen on saatava rahaa". Ja joku tosiaan luulee, että terveydenhuolto on joku kenkätehdas.

Missä muussa asiantuntijaorganisaatiossa sitä johtavat tai resursseista päättävät muut kuin asiantuntijat? Kuvitelkaapa, jos puolustusvoimiin tulisi samanlainen resurssi-ja palvelujohtajamalli. Markkinointimerkonomi-resurssijohtaja hankkii ammukset, miinat ja tankit. Palvelujohtaja on sotilas, joka tilaa ne tältä merkonomilta. Resurssijohtaja päättääkin kriisin tullen lähettää ne kaikki tykit ja käsikranaatit Etelä-Suomeen ja kävyt ja hajupomit Pohjois-Suomeen, koska kaikkea ei riitä kaikille. Saatteeksi tulee lappu, että sotikaa näillä ja toivottavasti Suomi pelastuu.

Jos laissa määrätttyä vastuuta kantavaa ammattihenkilöä aletaan johtaa liiketalouden opein ja mallein, ilman omaa valtaa, niin ne primadonnat saattavat lähteä. Kuka sitten potilaat hoitaa, Lillrank ja Nenonen?

Ei kommentteja: