sunnuntaina, helmikuuta 03, 2008

Hannun ja Kertun pullataikina paisuu

Sitran terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärven jutut senkun turpoavat Mediseiskassa. Kuulemma ennen vanhaan kunnanlääkärille 45 potilasta päivässä ei ollut mikään juttu. Tiedän kyllä, että maata hallitaan heikoilla tiedoilla. Mutta että Sitran Terveydenhuollon ohjelmajohtaja väittää tällaista, osoittaa, että Sitrassa on kyllä vielä ihan omat 60-luvun retrobileet menossa. Mukavaa tietysti on, että vuonna 2008 on tällaisiakin museotyöpaikkoja. Mutta sovitttaisinko nyt ihan kaikessa hiljaisuudessa, että maailma ja potilaat ovat muuttuneet 40 vuodessa?

Paavo Lipponen julisti muutama vuosi sitten jossain lehdessä, että terveydenhoitajat voivat tehdä lääkärin töitä, koska hänen terveydenhoitajaäitinsäkin teki niitä sota-aikana. Minua ja Paavoa varmasti itketti juttua lukiessa. Minä vain taisin itkeä eri syystä kuin Paavo.

1960-luvulla 50-vuotias sydäninfarktin sairastanut mies tuskin eli pitkään. Nyt mies palaa takaisin töihin ja 80-vuotiaita ohitusleikataan. Masennus taitaa olla suurin työkyvyttömyyden syy. Terveyskeskuksessa masennuspotilasta ei hoideta viidessä minuutissa eikä myöskään 80-vuotiasta ohitusleikattua vajaatoimintapotilasta.

H. Tapio Hanhela taas kirjoittaa Lääkärilehden numerossa 5/2008 terveyskeskusten tulevaisuudesta. Siitä olen samaa mieltä, että terveyskeskuksilla on paikkansa. Minusta on aina yhtä hellyyttävää lukea, siitä miten vuokrafirman lääkärinä toimiminen estää ammatillista kehittymistä. Olisi ollut mukavaa lukea tällaista tekstiä Lääkärilehdestä, kun 90-luvulla istuin kuusi kuukautta terveyskeskuspäivystäjän huoneessa. Kukaan ei ollut huolissaaan minun ammatillisesta kehittymisestä, vaikka olinkin työsuhteessa maailman parhaaseen ja ainoaan autuaaksi tekevään työnantajaan, eli kuntaan.

Jutussa ollaan myös sitä mieltä, että terveyskeskukseen ei pitäisi tulla töihin, ennenkuin lääkäri on ollut riittävän pitkään sairaalassa töissä. Ja uusien sairaalavirkojen perustaminen on pysäytettävä, jotta terveyskeskuksiin saadaan lisää väkeä. Onko teidänkin mielestänne tässä jotain ristiriitaa? Joskus kun näkisi jutun, miksi 30 vuotta terveyskeskustyötä tehneet lääkärit pakkaavat matkalaukkunsa, pakenevat terveyskeskuksesta ja painuvat yksityissektorille töihin.

Pakolla ei saa mitään. Siperia asutettiin väkisin. Kehittyikö Siperiasta mitään muuta merkittävää kuin öljyputki Moskovaan?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerropas, muuten, Armi, miten terveyspalvelut paranevat, kun kunta ostaa KAIKEN palvelun yksityiseltä? Kovasti kiinnostaisi, mikä siinä palvelua parantaa? Kyseessähän on vain kunnan säästö - könttäsumma yksityiselle, joka hoitaa sitten mitä ja miten hoitaa, vai?! =O

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaakohan Hanhela kuulua DDR:stä oppinsa hakeneisiin suomalaislääkäreihin, kun ei tunnu ymmärtävän yksilön valinnanvapauden arvoa?

Valinnanvapaus ja siitä seuraava kilpailu on kaikilla aloilla lähtökohtaisesti positiivinen voima, koska sen ansiosta alisuoriutujat joko parantavat tapansa tai korvautuvat tehokkaammilla toimijoilla.

Otetaan esimerkkinä eräs terveyskeskus, josta lääkärit irtisanoutuivat kunnanhallituksen sivuutettua heidän mielipiteensä TK:n johtamisuudistuksessa. Kunta ei onnistunut löytämään tilalle lääkäreitä, jotka olisivat halunneet työskennellä poliitikkojen uudessa luomuksessa.

Ratkaisu löytyi vasta kun koko asema ulkoistettiin. Vuokrafirman ja kunnan välisessä palvelusopimuksessa määriteltiin pelisäännöt ja palvelutaso, minkä jälkeen TK:ta johtava lääkäri sai melko vapaat kädet toiminnan suunnitteluun.

Vastauksena polgalle: terveyspalvelut paranevat, jos yksityisellä yrityksellä on paremmat edellytykset toiminnan järjestämiseen. Useita terveysasemia ympäri Suomea hallinnoiva firma pystyy satsaamaan parhaiden toimintamallien etsimiseen aivan eri lailla kuin pieni kunta, jossa asioista päättävät eläkkeellä olevat kansakoulunopettajat ja maanviljelijät.

Anonyymi kirjoitti...

Olisi pitänyt yksilöidä paremmin: en puhunut pienistä kunnista, tarkoitin erästä suurempaa rätväkettä, jota ilmeisesti ollaan puuhastamassa kasaan...

Armi Paini kirjoitti...

En usko että terveyspalveluiden järjestäjästä (yksityinen vs. julkinen) on kiinni perusterveydenhuollon toimivuus.
Siihen vaikuttavat ammattitaito, toimintakulttuuuri, työvälineet sekä resurssointi. Anonyymin kanssa olen smaa mieltä, että ostopalveluna tuotettu palvelu saattaa tuoda ryhtiä toimintojen järjestämiseen. Asioista pitää sopia tarkasti palvelun tuottajan kanssa.