lauantaina, lokakuuta 13, 2007

Pohjois-korealaista viestintää


Nyt kun Pohjois-Korea lähetti Suomelle maaliskuussa nootin ja on
todennäköisesti suunnannut ydinkärkensä kohti VR:ää kohti diplomaatiselkkauksen takia, niin on aikatehdä selväksi, mitä muuta yhteistä näillä veljeskansoilla on kuin outo kiinnostus ruotsinlaivoilla seilaamiseen..

Pohjois-Koreassa syötetään sellaista propagandaa kansalle, että se herättää suurta hilpeyttä länsimaissa. Rakkaan Johtajan, Kim Il Jong'in syntyessä taivaalle ilmestyi kaksinkertainen sateenkaari. Hänen ensimmäiset lelunsa olivat konekivääri ja tyhjä ammusvyö. Rakas Johtaja on säveltänyt kuusi oopperaa, ja lentopelostaan huolimatta hän on taitava hävittäjälentäjä. Kun Kim kävi ensimmäisen kerran pelaamssa kolopalloa, niin hän löi 11 hole in one'a. Hänellä on niin suuret tiedot sähkötekniikasta, että se herättää nöyrää kunnioitusta. Minä tuskin antaisin hänen vaihtaa edes hehkulamppua.

Sairaanhoitopiirien tiedotuslehtiä kustannetaan julkisilla verorahoilla. Yrityskuvalehdissä tuskin pyritään objektiivisuuteen, vaan yrityksestä pyritään antamaan mahdollisimman myönteinen kuva julkisuuteen. Kun yhteisillä varoilla painettava lehdykkä kertoo asiat "hyvin myönteisessä hengessä" yrityslehden tyyliin, niin alkavat Arminkin kulmakarvat kohota.

Journalismi alkaa muistuttaa pohjois-korealaista tasoa uskottavuudessaan. Tietojärjestelmät ovat huipputasoa, jotain sivulauseessa ohimennen mainittuja pikkuongelmia on, ja kuulemma terveydenhuoltoteknologian kärkituote Mirandakin on tehty lääkäreitä varten. Kuitenkaan kukaan karvahattutyöntekijöistä ei näitä juttuja usko ja ruokapöydässä niille hekotellaan.

Jos tämä julkisen sektorin tiedotuspoliittinen hehkutus jatkuu tälllä linjalla, niin mitä saammekaan lukea jatkossa? Miranda on Jumalan inspiroima, Bill Gatesin koodaama ja Paavo Väyrysen pilotoima? Sopimus ohjelmiston hankinnasta NASAn sukkuloihin on allekirjoitusta vailla?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos suutelee kuvan sammakkoa, niin tuleeko siitä prinssi?
Entä jos Mirandakin on saanut suudelman, ja on sen takia muuttunut sudeksi?

Saima