Armi-täti kirjoitti muutama viikko sitten brežneviläisyydestä julkisessa terveydenhuollossa. Silloin oli kyse vaivaisesta sanelukoneesta. Tämän viikon lopulla tuli tieto, että sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteltu asetusmuutosta, jonka perusteella vasta 5. vuosikurssin lääkäriopiskelija saisi toimia lääkärin sijaisena. Ei siinä mitään, mutta kun asetus astuu voimaan läpi mennessään jo tämän vuoden toukokuussa. Terveyskeskukset ja sairaalat ovat hätää kärsimässä jo nyt, mutta tämä on kuolinisku terveydenhuollolle. Kesätyöt ja sijaisuudet on jo sovittu. Lääkäreitä etsitään kissojen ja koirien kanssa. Taitaa aika monelta virkalääkäriltä jäädä lomat pitämättä.
Epäilen, että moni virkalääkäri heittää tämän tempauksen jälkeen stetarit kaulaltaan ja keksii jotain muuta tekemistä. Lisäksi asetus estää sen, ettei lääketieteen opiskelija enää saisi toimia vuokrafirman kautta lääkärinä. Monen terveyskeskuksen päivystys pyörii vuokrafirman kautta. Jos virkalääkäri päivystäisi, niin se olisi virkatyöstä pois, sillä päivystyksestä kertyy aktiivivapaata. Tämä kaikki tarkoittaa, että pitäisi olla lisää virkalääkäreitä. Ja nyt ollaan aikeissa asettaa tiukka valvontavelvollisuus vastaavalle lääkärille. Se tietää taas lisää yötyötä.
Mistä tässä nyt sitten on oikein kysymys? Nuorten lääkäreiden virheet eivät mitenkään pompahda mistään tilastoista. Jos potilasturvallisuudesta oltaisiin nyt aidosti huolissaan, niin tämä laki olisi tehty jo aika päiviä sitten. 10 vuotta sitten se nuorin ja kokemattomin laitettiin päivystämään, eikä STM:n paksukulmakarvabrežnev ollut ollenkaan huolissaan. Kun muutama vuosi sitten suomalaiseen terveydenhuoltoon tuli lääkärityövoimaa välittäviä yrityksiä, niin alkoi kiljunta potilasturvallisuudesta ja potilas-lääkärisuhteen puutteesta. Tarkoituksena on kyykyttää vuokrafirmoja. Erään firman omistajana on muun muassa Kuntien eläkevakuutus. Ehkä tämä asetus on yhden STM:n brežnevin ideologinen mielenmaisema, mutta seurauksista ei tuo byrokraatti välitä piirunkaan vertaa eikä kanna vastuuta.
En vastusta sitä, että vasta viidennen vuosikurssin kandi saisi tehdä lääkärin työtä, mutta muutaman viikon siirtymäaika on aivan liian lyhyt. Julkinen terveydenhuolto pyörii opiskelijoiden varassa. Kukaan ei voi varautua noin lyhyellä siirtymäajalla sijaisten puutteeseen. Toteutuessaan asetus ja yhden virkamiehen kaunainen missio romuttavat suomalaisen terveydenhuollon muutamassa viikossa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Niin, uuden asetuksen mukaan kandi saa olla töissä vasta suoritettuaan kaikki viiden ensimmäisen vuoden opinnot. Viitoskurssilaiset siis eivät saa olla töissä. Vasta ne, jotka ovat siirtymässä "puhtain paperein" kuutoskurssille!
Siirtymäaika on liian lyhyt, kyllä.
Muuten asetus on hyvä - ainakin sen hoitohenkilökunnan mielestä, joka näiden ns. lääkäreiden kanssa töitä joutuu tekemään. Osa tietysti omaa jo oikeat otteet tulevaan työhönsä, mutta liian paljon on niitä, joiden perässä saa juosta pelko perseessä ja hiki hatussa.
Nimim. kokemusta on.
Vuosikurssiviilailu on tuossa lakimuutoksessa pikkuseikka. Suurempi merkitys olisi sillä, etteivät eurolääkäritkään saisi työllistyä vuokrafirmojen kautta.
Lain todellinen tavoite onkin viedä vuokrafirmoilta työvoima. Opiskelijana tulkitsen tämän niin, että kunnalliset terveyskeskukset ovat nykyään paikkoja, joihin lääkärit saadaan töihin vain pakottamalla. Asia selvä, kylläpä nyt tekeekin mieli tähdätä sen alan hommiin...
Nyt kannattaa asiassa lobata. lobbasin eilen erästä kansanedustajaa ja aika monta sähköpostia on tullut lähetettyä. Kansanedustajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi
Kiitti, että meuhkaat meijän puolesta !:) En itsekään ymmärrä STM:n taustamotiveeja. Eivät edes perustelee ehdotuksessaan sanallakaan miksi siirtää sijaisuusoikeutta vuodella.
Lähetä kommentti