lauantaina, tammikuuta 06, 2007

Miten, missä ja milloin- Armi-tädin hekumallisia ajatuksia virkamiehistä

Ylen Radio Ykkösellä pyörii legendaarinen kuunnelmasarja Knalli ja Sateenvarjo, jossa kaksi englantilaista surkuhupaisaa valtion virkamiestä sotkevat valtion asioita minkä ehtivät. Harmittomimmillaan he keittävät teetä, syöttävät puluja, heittelevät paperipalloja kilpaa sekä leikkivät hippaa. Pahimmillaan nämä kaksi toheloa sotkevat ulkovaltasuhteet. Ei ole vaikea kuvitella, että jossain siellä on olemassa heille esikuvat.

Iltalehden Nurvala kertoo kolumnissaan suomalaisesta miehestä, jonka australialainen 20-vuotias tytär halusi päästä Suomen kansalaiseksi. Ulkomaalaisvirasto lähetti isälle nipun paperia, jossa kysyttiin aika intiimejä asioita 20 vuoden takaa. Miten, missä ja milloin? Eikä kyse ole mistäään kirjasta. Ulkona vai sisällä, sohvalla vai sängyssä, alla vai päällä? Ja suomalaisia virkamiehiä syytetään mielikuvituksettomuudesta! Tuota kaavaketta kehitellessä on varmaan pitänyt perustaa yli puoluerajojen ylittyvä moniammatillinen toimikunta, joka ei päässyt yksimielisyyteen siitä, pitäisikö vielä kysyä: boxerit vai kalsarit, stringit vai maxit, edestä vai takaa? Tai sitten sen on kehitellyt yksinäinen ihmishenkilö, joka on tilannut kolme vuosikertaa liikaa Reginaa tai vastaavaa sellofaaniin kiedottua miestenlehteä. Tiedoksi virkamiehille: me emme tilastoi tällaisia asioita. Mielenkiintoista olisi tietää, millä asiantuntijuudella huuliaan lipoen he näitä vastauspapereita lukevat.

Vähemmistövaltuutettu painii taas aika makean ja mittavan ongelma kimpussa. Neekerisuukossa, nykyisessä pusussa ovat huulet ovat olleet aika törröttävät ja kaislahamekaan ei ole enää muotia. Törröhuulia pienennettiin ja tytölle laitettiin kunnon kangashame. Mutta miten törröllään ne saavat sitten olla, etteivät törröhuulet joudu näiden karkkipaperipöyhijöiden hampaisiin? Pitäisikö kehittää standardi? Ja nyt sitten kulmakarvat aiheuttavat mielipahaa. Minullakin on tuuheat kulmakarvat. Toivottavasti Armi-täti eijoudu vähemmistövaltuutetun kuulusteluun.

Onko tasa-arvovaltuutettu kuulolla? Minusta sillä Elovena-tytöllä on liian vaaleat hiukset (näyttää ihan liikaa suomalaiselta) ja liian isot rinnat. Pakettihan selvästi tihkuu seksiä ja on vielä lasten katselukorkeudella kaupoissa. Lisäksi maisema on liian kansallinen. Nainen seisoo kullankeltaisessa viljapellossa astalo kädessä. Työsuojelullisestikin ja rikosoikeudellisesti kuva on arveluttava.

Mummonmuusi-paketissa hymyilee harmaapäinen pulloposkinen mummo. Kuka sellaiselta nykyään haluaa näyttää? AnnaManna-suurimoita on myynnissä. Missä on miesten versio? Hiusväripakkauksessa kuhertelee heteropari. Mutta missä ovat pakkausten homopaparit ja heidän oikeutensa? Haloo SETA!

Ulkomaalaisviraston lomakkeissa avoliitosta käytetään sanaa samboförhållandet. Kotona leivinuunin päällä lojui pitkään verottajan lomake, jossa luki "makens eller sambos namn". Armi kun sattuu tietämään tuon sanan historian, niin ihmettelen, ettei vähemmistövaltuutettu ole jo julistanut sotaa ulkomaalaisvirastolle.

*valtuutetut, syöttäkää puluja!

Ei kommentteja: