tiistaina, elokuuta 21, 2007

Konsulttisheikit Absurdistanista


Konsulttiselvityksiä lukiessa ei aina tiedä, lukeeko Pahkasikaa vaiko asiakirjoja, paitsi että Pahkasian teksti on tervejärkisempää. Konsulttisheikit soitetaan terveydenhuoltoon apuun silloin, kun poliitikot eivät luota virkamiesten ehdotuksiin tai kun päättäjät eivät osaa päättää asioista. Sheikit saapuvat paikkakunnalle suihkukoneella ja loppumatkan taksilla, laittavat kaikkien työntekijöiden päät sekaisin ymmärtämättä lääkärin työstä yhtään mitään ja palaavat takaisin salkut täynnä rahaa. Ja hämärästä peräkammarista ponnistaneet poliitikot uskovat näitä selvityksiä .

Länsi-Uusimaa-lehti uutisoi Nummi-Pusulan kunnasta, josa nämä salkkusheikit ovat käyneet ratkaisemassa terveydehuollon ongelmat rahaa vastaan ja jakelemassa kullanarvoisia neuvoja, miten lääkäreistä puristetaan viimeisetkin mehut irti. Lääkärit kirjoittavat sanelut itse, sillä nuoret ovat tottuneita tietokoneen käyttäjiä. Konekirjoittajaa ei enää tarvita. Ja kukahan ne potilaat sitten tutkii ja katsoo? Nyt Armikin ymmärtää mitä tarkoittaa B1-lausunnossa numero 1. B1 on kirjoitettu yhden käden sormilla. Vaativampi B2-lausunto hakataan kahden käden sormilla ja on tietenkin potilaalle kalliimpi. Ja jos oikein kiire on, niin rohkeasti sukat pois ja takajalat näppäimistölle, sillä näin kirjoitusnopeus tuplaantuu.

Joku Nummi-Pusulassa sheikkaavista sheikeistä on katsonut kolme tuotantokautta liikaa "Sinustako miljonääri" -ohjelmaa ja painanut erityisesti mieleen "kilauta kaverille"- vihjeosion. Ennen lähetteen eteenpäin pistämistä lääkärin tulisi soittaa naapurikunnan lääkärille ja kysyä hänen mielipidettään lähetteen aiheellisuudesta. Ja kun loistava terveydenhuollon säästökeino leviää valtakuntaan (ja sehän leviää), niin soittelemme toisillemme ristiin ja vastailemme puhelimeen, ettei oikeita töitä ehdi tehdäkään.

Psykiatristen potilaiden kanssa pitää kuulemma olla tarkkana. Ennen lähetteen tekoa psykiatrian klinikkaan pitää soittaa sosiaalitoimistoon. Ahaa. Ja jos luovaa konsulttinäkökulmaa näkökulmaa laajentaa: potilaalla on kirurginen ongelma, niin lääkäri rimpauttaa paikkakunnan parturille, sillä kirurgithan olivat alunperin partureita. Jos potilaan selkään koskee ja tai polvi on kulunut, niin Nummi-Pusulassa soitellaan autoliikkeen varaosaneuvojalle.

Ymmärrän kyllä, että Absurdistanin kansalaisen on vaikea hallita Suomen lakeja ja viranomaismääryksiä. Mutta kannattaisikohan sen peräkammaripoliitikon kuitenkin varmistua, että edes se asia jossa neuvoa annetaan, on konsulttisheikin hallussa. Onnea ja menestystä Nummi-Pusulan kunnalle!

4 kommenttia:

tienpäällä kirjoitti...

No potilaathan ne vasta terveydenhuollosta kallista tekevätkin - ei suinkaan henkilökunta.
Niin että jos lääkärit vain soittelevat toisiaan konsultoiden, konekirjoittajat (eikö ne ole nykyisin kaikki jo muuten vähintään tekstinkäsittelijöitä?) pistetään kortistoon, ja kaikki kaatuu lopulta osastonsihteereiden niskaan paperipuolen pyörityksessä kunnes laitellaan vain lääkärin toimesta lääkärin itsensä täyttämiä sähköisiä lähetteitä, todistuksia yms, niin voidaan lopulta säästää myös lomauttamalla sairaanhoitajat ja perushoitajat turhina!
Mitenhän muuten pääsisi konsultiksi?

Armi Paini kirjoitti...

Ei kai siihen paljoa vaadita, ainakaan asiantuntemusta.

Armi Paini kirjoitti...

Tien Päällä oli blogi jossakin, mutta missä? En löytänyt sitä enää.

tienpäällä kirjoitti...

http://diesel.vuodatus.net, ja olet tienpäällä.
Tosin nyt on menossa kesäloma, joten pysyttelen mahdollisimman kaukana taudinpäältä, eli sairaalamaailmasta.
Jos se suinkin vain on moottoripyöräillen pidemmän päälle mahdollista...