maanantaina, elokuuta 06, 2007

DVD-arvostelu: Borat

90-luvun lopussa levisi internetissä sähköposti jossa turkkilainen Mahir Çağrı ilmoittaa "I love You". Postista oli linkki sivulle, jossa tästä turkkilaisesta oli valokuvia. Hänellä oli haaveena päästä Amerikkaan ja löytää nainen. Mies on laiha, isonenäinen, pelaa pingistä ja ottaa nakukuvia. Kuvat miehestä uimarannalla eivät jätä mielikuvitukselle juurikaan tilaa. Mahirin sivusta tuli internet-ilmiö. Jostain syystä kontaktiyritys ei oikein iskenyt kipinää täällä.

Borat-elokuva pohjautuu samaan ideaan. Tekijät väittävät, ettei heillä ole mitään tekemistä Mahir Çağrın todellisen tarinan kanssa. Borat on laiha, unelmoi vaaleasta naisesta, harrastaa pingistä, haluaa Amerikkaan ja haahuilee uimarannalla omituisissa neonvärisessä uimapuvussa. Borat osaa huonosti englantia.

Borat Sagdiyev lähetetään tekemään Kazakstanista US ja A:han mockumentarya tarkoituksena "Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazahstan". Mukana tuottajana on hyvin pyylevä mies ja kameraryhmä, jonka kanssa he matkustavat pienellä jäätelöautolla mantereen halki suojanaan pieni pussi mustalaisen kyyneleitä ja karhu.

Borat saa kuulla matkan aikana, että vaimo Oksana kuoli karhun hyökkäyksessä, ja viiksivallu aikoo napata hääsäkkiin Pamela Andersonin. Borat käy laulamassa rodeossa kansallishymnin, tosin kazakiksi, sekä vierailee antiikkikaupassa, autokaupassa ja seurapiiri-illallisella. Surkea englanninkielentaito aiheuttaa sekannuksia ja sovinistiset kommentit aiheuttavat melkoista hämmennystä feministien haasttattelussa. Länsimaiset tavat aiheuttavat päänvaivaa. Kammo juutalaisia kohtaan saa koomiset mittasuhteet.

Boratia esittää brittijuutalainen koomikko Sacha Baron Cohen, jolla on oma show Englannissa. Hänen muita roolihahmojaan ovat gangsta Ali G ja itävaltalainen muotitoimittaja Bruno.

Harvoin nykyaikainen komedia jaksaa naurattaa ja kestää useankin katsomiskerran. Hauskuus perustuu tilanteiden autenttisuuteen. Kuvattavat todella luulevat, että filmiryhmä on Kazakstanista. Ihmisten ilmeet ja kommentit ovat aidon hämillisiä. Alkukohtaus on kuvattu romanialaisessa pikkukylässä, jonka asukkaat lypsivät jälkikäteen tuotantoyhtiöltä rahaa. Kylän kouluihin on hankittu tietokoneet ja asukkaille on maksettu lisää palkkaa. Hauskin on kohtaus, jossa Borat ajaa takaa hotellissa tuottajaansa paksukaisen häpäistyä Pamela Andersonin. Molemmat ovat alasti ja saapuvat saliin, joka on täynnä investointipankkiireja.

Borat saa neljä armipistettä viidestä.


1 kommentti:

Mk kirjoitti...

Täällä myös Boratin ja Ali G.n ihailija.
Varsinkin kyselytunnit joissa pönäkät asiantuntijat yrittivät vastata punastelematta.