lauantaina, maaliskuuta 15, 2008

Silmänvääntötemppu

Radio Jerevanilta kysyttiin, miksi maassa vallitsee kalapula. Radio Jerevan vastaa, että siksi, koska kiinnitämme huomion pois lihapulasta. Samaa tekniikkaa käyttää Risikko, joka kehittelee reseptinkirjoitusoikeutta hoitajille.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltavan lain nerokkuus jää ikävä kyllä lukijan laajan mielikuvituksen varaan. Puljuhan on siis se sama lafka, jossa ihan vilpittömästi eletään siinä uskossa, että lähetteeseen liittyvät röntgenkuvat, laboratoriotulokset sekä kahden viikon PEF-seuranta valmistuvat vuorokaudessa.

Risikko laittaa hihat heilumaan, uudistaa terveydenhuollon, poistaa lääkäripulan ja ennen kaikkea kalastaa äänestäjiä. Hieman poliittisesti herkkään aikaan on tiedelehdissä kuitenkin raportoitu, että antibiooteista ei olekaan kaikkien tulehdusten hoitajaksi. Poskiontelotulehdus hoituu ilman antibioottia ja sidekalvontulehduksenkin hoidossa suositellaan vedellä pyyhkimistä.

Kuulemma hoitaja voi katsoa korvaan, mitä en epäile yhtään. Kuka tahansa Tahvo voi katsoa korvaan, mutta näkymän tulkinta onkin ihan oma tieteenlajinsa. Armi-täti on ollut vähän aikaa korvalääkärin opissa ja täytyy todeta, että mitä enemmän tietää sitä vaikeampaa on. On korvatulehduksia ja korvatulehduksia, jotka voivat tuhota sisäkorvan. Kuka hoitaja osaa näitä erotella?

Kukahan arvioi hoitajien kirjoittamien lääkkeiden yhteisvaikutukset, ottaa huomioon lääkityksen kokonaisuuden ja tekee arvion vanhusten lääkitysten tarpeellisuudesta? Kukahan diagnosoi ja hoitaa potilasta? On myös taito olla kirjoittamatta reseptiä. Lääkärin työ on onneksi paljon muutakin kuin lääkemääräysten jakelua.

Voisimmeko nyt sopia, että lääkäri tekisi lääkärille kuuluvia tehtäviä? Lääkäri ei täydentäisi työhuonettaan puuttuvilla tavaroilla, toimisi konekirjoittajana ja toimistosihteerinä. Sekin helpottaisi, jos joku olisi auttanut potilaalta vaatteet valmiiksi pois päältä, etsinyt reseptit esiin ja mitannut verenpaineen. Kaikki tämä toiminnan tehostuminen tulisi ilman lisäkoulutusta ja ilman uutta lakia, mutta ikävä kyllä ilman äänestäjiä ja suurta julkisuutta.

Minusta tämä on poliittinen silmänvääntötemppu. Ei reseptienkirjoittelu ratkaise Suomen terveydenhuollon ongelmia. PARASkin näyttää pahalta. Jotain parempaa Risikkokin voisi keksiä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisikohan Risikon EMDR:aa, silmänliiketerapiaa psyykkisten hoitajatraumojen käsittelyyn?

Armi Paini kirjoitti...

Hoitajien reseptinkirjoitusoikeutta on perusteltu, että koska Ruotsissakin hoitajat saavat kirjoittaa reseptejä joistakin lääkkeistä. Kyllä näin on. Mutta Suomessa ne lääkkeet (happosalpaajat, tulehduskipulääkkeet) ovat reseptivapaita.

AMK-sairaanhoitajilla on valmistuessaan takana farmakologian opiskelua 1-4 tuntia.

OK kirjoitti...

Lääkäreiden ja hoitajien työnjako vaatii ilman muuta keskustelua. Ei voi olla oikein, että lääkäreiden aikaa tuhraantuu avustajien työhön. Olosuhteet kentällä eli avohoidossa ovat jostain syystä sellaiset, etteivät nuoret hakeudu virkavastuullisiin hommiin.

Vaikka heitettäisiin privatisoitumisen kautta pois lapsi pesuveden mukana, saippua pitäisi edes säästää.

Sisar Hento kirjoitti...

Enpä kyllä haluaisi enää lääkärin hommia hoitajan tehtävien lisäksi tehdä, tällaisella palkalla. Sitä paitsi, me hoitajat joudutaan puolestamme tekemään laitoshuoltajien ym. tehtäviä. ;)

Entisenä polihoitajana täytyy kyllä antaa tunnustus päivystyksen lääkäreille, huomattavasti oma-aloitteisempaa ja rennompaa porukkaa kuin esim. nykyisen työpaikkani (yksityinen lääkäriasema) erikoislääkärit, joiden p****kin me hoitajat varmaan kohta joudumme pyyhkimään kun itse eivät osaa /viitsi.

Ja varsin viihdyttävä blogi teillä, Tri Paini.