keskiviikkona, tammikuuta 16, 2008

Nyt riittää, Hannut ja Kertut


Sitran terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi kertoo Terveydenhuollon pehmopornolehdessä, MediSeiskassa , että lääkärit tekevät töitä puoliteholla ja ottavat vastaan vain seitsemän potilasta päivässä. Pikkuisen kun toimittaja olisi jaksanut kirjoittaa pidemmän jutun ja kertonut, että mistä lääkäreistä on nyt kyse. Jos mukaan on laskettu patologit, niin he eivät esimerkiksi pidä vastaanottoa. En minä ainakaan patologin vastaanotolle haluaisi mennä tai joutua viedyksi. Tiedoksi MediSeiskan toimitukselle: Kirjoittamalla uutisen siitä, että lääkäri käy vasta ensimmäisen kerran iltapäivällä vessassa, saattaisi herättää uutiskynnyksen jopa Euroopan Unionin Ihmisoikeustuomioistuimessa.

Hanhijärven kanssa olen eri mieltä. Samaa mieltä olen sanasta "puoli". Meillä lääkäreillä teetetään puoliälyttömästi töitä puolivillaisilla tietojärjestelmillä täystehollisesti. Yli 40 vuotta sitten onnistuttiin simpanssi kouluttamaan avaruuslentäjäksi. 90-luvulla onnistuttiin lähettämän Marsiin lähes legoista koottu pieni auto keräämään näytteitä. Mutta yliopistosairaalassa on täysin mahdoton ajatus vuonna 2008, että potilaan laboratoriotiedot ja röntgenkuvat olisivat muutaman klikkauksen päässä samassa tietojärjestelmässä integroituna.

Meille lääkäreille on siirretty muiden työntekijöiden töitä. On surkuhupaisaa viikonloppuna kiistellä konekirjoittajan kanssa siitä, siitä kirjoittaako hän viikolla kotiutuneen potilaan hoitoselosteen vai kuunteleeko lääkäri kasettia ja tekee sanelusta muistiinpanoja. Tarkkailulähetteen kirjoittaminen ei ainakaan kuulu konekirjoittajalle päivystysalueella. Kukaan ei ole vain antanut hyvää selitystä asialle. Ehkä se on liian pelottavaa kirjoittaa perusoikeuksiin puuttuva paperi. Kumma kyllä kuolintodistuksia lääkärin ei tarvitse hakata itse koneella, vaan joku muu tekee sen. Minusta kuolintodistuksen kirjoittaminen olisi vielä pelottavampaa kuin tarkkailulähetteen teko psykiatriseen sairaalaan.

2000-luvulla erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välistä raja-aitaa on korotettu piikkilangalla. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhullon päivystykset toimivat samoissa tiloissa sekä käyttävät samaa laboratoriota ja röntgeniä. Millään ei onnistu se, että ensimmäisenä potilaan tutkiva lääkäri ennen lähetteen tekoa tai sen jälkeen kirjoittaisi päivystysalueella lähetteen röntgentutkimuksiin tai laboratorioon, vaan sen tekee erikoissairaanhoidon lääkäri. Tulosten ja kuvien odottelu tulppaa erikoissairaanhoidon päivystyksen.

Tilastoinnin ja muun tilpehöörin täyttämisen voisi tehdä joku muu kuin lääkäri. STAKESin vaativan sydänpotilaan vaaleanpunaisen hoitoilmoituskaavakkeen ruksiminen kiireessä on aina yhtä tuskaa. Minulla on teoria mitä noille vaaleanpunaislle lappusille tehdään STAKESissa, mutta valitettavasti asian intiimiyden takia aika ei ole vielä kypsä teorian julkistamiselle. Eipä minulle tullut myöskään opiskeluaikana mieleen, että lääkärin tulee todellakin täyttää potilaan siirtomääräyslomake henkilötunnuksesta alkaen yliopistosairaalassa.

Milloinkahan nämä aika ajoin esiin putkahtavat maailman parhaat lääkärin työn asiantuntijat, piparkakkutaloissa työskenteleät Hannut ja Kertut uskovat, että lääkärin työhön kuuluu muutakin kuin vastaanottoa? Uskokaa tai älkää, mutta istumme kokouksissa, tiimipalavereissa, soittelemme puhelimella muille lääkäreille ja käymme joskus koulutuksissa sekä lomilla. On aika falskia väittää, että että lääkärin työn tehokkuuden mittari on potilaskontaktien määrä.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hyvä kannanotto armi, jäin minäkin kaipaamaan lisää faktatietoa (kuka, mitä, missä ja milloin) hannuhanhen provosoivien väitteiden tueksi. ja provosoiduin itse myös, räyh...
terv tanssityttö

Anonyymi kirjoitti...

Meidän terveyskeskuslääkäri tyytyi aikanaan sentään 5 potilaaseen päivässä. Ei edes yrittänyt ahnehtia seitsämää.
Tosin se sitten saikin potkut tehottomana.

Vaan nythän on niin, ettei uusi tietoyhteiskunta edes salli sellaista kapinetta kuin kasetti. Ne ihan sieltä digisaneluista napsitaan potilaan kuulumiset kuulokkeisiin. Päättäjien mielestä jopa lääkäri taitaa moisen tempun, osastolla hoitajienkin pitäisi virka-ajan ulkopuolella.
Toisekseen minä suuresti ihmettelen missä sairaalassa enää nykyään on sellainen ylellisyys kuin ympärivuorokautinen konekirjoittaja (jota nimikettäkään ei enää pitäisi missään olla).
Kolmanneksi olen itse ensiavussa työskennellessäni oppinut, että osastonsihteereitä kannattaa mielistellä - ne tietävät kaiken, osaavat kaiken, ja täyttävät paperin kuin paperin silmänräpäyksessä jos oikein osaa pyytää.
Hoitajille on turha kiukutella, niiden toimenkuvaan ei kuulu mikään mikä alkaa p-kirjaimella.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, tekstinkäsittelijöille ilmoitettiin, että "kuoleva ammatti", Japanissa KAIKKI lääkärit kirjoittavat sanelut itse. Ja HV. Kyllä entisessä Parakissa ja päivystyksessä kirjoitettiin, mitä digeistä tuli ja mitä sanottiin. En minä ainakaan koskaan mistään kieltäytynyt! Ehkä siksi vaihdoinkin Varastoon eli aivan toiselle alalle, hoitamaan tuota oikeuspuolta kohdallensa ,D Ai niin, tuosta 7 potilasta päivässä: tiedän, että esim. fysiatri eräässä sairaalassa yltää parhaimmillaan 7 - 10 potilaaseen päivässä.... lisäksi on tietysti yksityisvastaanottoja muualla jne. Inhokki....grrr....

Anonyymi kirjoitti...

Armi vetoan sinuun, että tekstisi singahtaisivat laajemmallekin yleisölle, esim rajumpiin hardcore-lehtiin ( Hesari ym). Erinomaisen terävästi ja tiiviisti kirjoitettu. Tai Lähetä suoraan Hannu Hanhelle Sitraan.

Anonyymi kirjoitti...

Terveyskeskuslääkäri täällä. Hyvä, että joku edes huomaa, ettei vain nuppilukuja voida pitää työtehon merkkinä. Välillä sitä pitää itseään ihan huonona, jos on ollut "vaan" 10 potilasta livenä huoneessa.
Sitten kun katsoo esimerkkipäivän töitä: Olen hoitanut livepotilaiden lisäksi 8h työpäivän aikana ( miinus ruokailu ja vessatauot ,kahvitauokoja ei ehdi pitämään )soittolistan 6-20 puhelua, uusinut 30 reseptiä selvittelyineen mitä pt. oikeastaan niistä käyttää, laatinut 4 lausuntoa, vähintään 5 lähetettä erikoissairaanhoitoon, tulkinnut labravastaukset ja ohjelmoinut uudet, kirjoittanut spirometria ym. paperilähetteet, ottanut kantaa röntgenlausuntoihin sekä patologin lausuntoihin ja kirjannut Pegasokseen, kaiken tämän ohella myös istunut "solukokouksessa" ja lääkärimeetingissä sekä keskustellut kotihoidon sairaanhoitajan kanssa potilaista ja vielä hoitanut ovenraosta konsultoinnin nuoremmille kolleegoille sekä terveydenhoitajille, alkaa päivä ollakin täysi "vain" kymmenen potilaan päivänä.

Anonyymi kirjoitti...

Terveydenhoitoalan ulkopuolelta katsottuna tilanne näyttää seuraavalta:

Lääkärit tekevät töitä "puoliteholla" johtuen tehottomista käytännöistä, ohjelmistoista, byrokratiasta ym.
Eli tehostamisen tarvetta on, mutta parannusta tilanteeseen ei saada repimällä lisää henkilöstön selkänahasta vaan järkeistämällä toimintaa.
Ymmärsinkö oikein?

Saima

Armi Paini kirjoitti...

Saima ymmärsi oikein. Toimintakulttuuria pitää tarkistaa. Ei voi olla niin, että terveydenhuollon ongelmat ovat aina lääkärin ratkaistavissa työtahtia kiristämällä.
Lääkäreistä on tehty syntipukkeja.