sunnuntaina, marraskuuta 08, 2009

500 metrin pituinen varautumisvirhe

Puoli vuotta on ollut aikaa sikainfluenssarokotuksiin, ja homma on kuitenkin täyttä kaaosta. Terveysviranomainen on ilmeisesti aika lailla ulkona ajan ilmiöistä. Tässä asiassa olisi voinut olettaa, että media lietsoo hysteriaa. Ensinnäkin, kun jotain tapahtuu Vesannon Horontaipaleella, niin se on tunnin kuluttua kymmenien tuhansien ihmisten luettavana iltapäivälehden nettisivuilta. Mielipiteet voivat kääntyä päälaelleen päivässä. Yht'äkkiä haluavat sikainfluenssarokotteen.

Jos joku kuvittelee 70-luvun kansalaistiedotusmallin tyyppiä pelkkä ilmoitus sanomalehteen ja tiedotus monen klikkausken taakse kunnan nettisivulle riittävän Suomessa, niin ei onnistu. Meillä on tekstiviestit , radio, televisio, sähköposti, internet-sivut, teksti-TV, ulkoilmanäytöt, blogit, Facebook ja Twitter, joista kaksi viimeksi mainittua sopivat mainiosti kustannustehokkaaseen reaaliaikaiseen jonotiedotukseen.

Toiseksi, terveydenhuollon ammattilaiset ja maallikot etsivät tietoa erilaisilta verkkosivuilta. Mutta koska Suomi on niin suuri erinomaisten ja pätevien terveysviranomaisten maa, sitäkään ei ole voitu sopia, että vain yksi tiedottaa. Sosiaali- ja terveysministeriöllä on omat sivut, jotka tietenkään eivät ole sopusoinnussa Terveydenhuollon ja Hyvinvoinnin laitoksen sivujen kanssa, vaan ohjeet ovat ristiriitaisia.

Terveysviranomainen puolusteli eräässä sanomalehdessä rokotusjonon pituutta rokotusten kirjaamisella tietojärjestelmään. Hiljennnytäänpä hetkeksi ja mietitään, mitä varten meillä on olemassa terveydenhuolto. Kirjaamista vai potilaiden hoitoa varten? Rokotetut olisi voitu kirjata ylös paperille ja eikä seisottaa tuntikausia jonossa. Sitten vedottiin resurssien puutteeseen, mutta oli kuitenkin varaa palkata vartijoita rettelöitsijöitä rauhoittamaan.

Luulen, että suomalainen viranomainen kuolee nälkään orressa olevan ruisleivän viereen, koska kukaan ei nosta sitä leipää pois ja ojenna sitä hänelle.

3 kommenttia:

KirsiM kirjoitti...

Tämä on ollut melkoista opettelua, Armi. Toivotaan, että ovat näistä harjoituksista jotain oppineet.
Itse pelkään aina vain, ettävahvemmat sysivät sivummalle niitä, joitka tarvitsevat todella suojelua ja/tai apua. Olisi kiva saada systeemejä, jotka suojaavat kansalaisia suosikkijärjestelmiltä tositilanteissa.
Nyt kai elämä on katkolla joillain niistä, jotka ovat riskiryhmissä, iästä riippumatta.
Kaupan jonossa kanssakärsijä totesi, että kansalaisia rokotetaan sitä varten, ettei kansantalous kestä pitkiä sairaslomia.Kapitalistin huoli ehkä on erilainen kuin humanistin.

Armi Paini kirjoitti...

Niinpä, toivotaan että rokotteen todella tarvitsevilla ehtii vastustuskyky kehittyä. Ja toivottavasti opitaan tästä jotain.

Armi Paini kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/11/suomi_menettaa_asemiaan_tietoyhteiskuntana_1188468.html