maanantaina, lokakuuta 15, 2012

Parkkimafia

Harva toiminto on niin hyvässä yhteiskunnan suojeluksessa kuin kunnallinen pysäköinninvalvonta. Perheenäiti kun kiireessä laittaa parkkimaksukuitin nurinperin, niin lappu tulee tuulilasiin mafiatyyliin: autonhaltijalla on vastuu, vaikka et edes koskaan välttämättä tiedä saaneesi sakkolappua.

Parkkisakko on kirjoitettu lämpömuoville, joka tarrautuu sateella kiinni tuulilasiin ja valuu alaspäin niin, ettei kuljettaja sitä huomaa. Lappunen lentää moottoritiellä tuulilasin yli ja jää vilkkaan mielikuvituksen varaan, että tajuaa, että se on parkkisakkolappu.

Jos lappua ei huomaa, tulee kahden viikon kuluttua muistutus ja kiskurihinta on kohonnut 50%.  Kuukaudessa hinta on kohonnut 100 %. Siitä huolimatta, ettet välttämättä ole edes tiennyt saavasi sakkoa.  Virallisesti tätä kutsutaan pysäköinninvalvonnaksi, mutta rikostermistössä koronkiskonnaksi.   Menetelmät ovat kuin napolilaisella jätehuoltofirmalla. 

Asiakas on aina väärässä. Ja he todellakin turvaavat selustansa: Jos käy valittamassa, niin tiskille on oikein laitettu  monitori, josta näkee oman autonsa lapulla koristeltuna.  Tosin kukaan ei ole ottanut kuvaa neljän tunnin kaatosateen jälkeen. 

Toisaalta pitää ihailla heidän vertaansa vailla olevaa suoranuottista toimintaa. Parkkitoiminnan on pakko olla hyvin tärkeä yhteiskunnallinen toiminto, koska siitä juoksee mahtavat korot ja kameroilla  varustettujen armottoman parkkipirkkojen armeijaa komentaa lakimies.

Täytyy ihmetellä, miksei pysäköinninvalvonnan toimintamallia  ole kopioitu sosiaali- ja terveydenhuoltoon? Ihmiset seisovat laittomissa hoitojonoissa, pikkusakon uhalla. Vanhuksia hoitaa liian vähän porukkaa. Huostaanotetut lapset ovat huutolaisten asemassa.

Mitä jos  pysäköinninvalvojat alkaisivat kiertää sairaaloissa, palvelutaloissa ja lastensuojelulaitoksissa? Jonoista tulee mojova sakko, puolet lisää kahdessa viikossa ja tuplana kuukaudessa?