Nyt kun hallintovirkamiesten toimintamalli terveyskeskuksissa on hoitajavetoinen päivystys, mikä valitettavasti ei toimi, niin ehdotan seuraava mallia sikainfluenssaepidemiapotilaiden hallintaan terveyskeskuksiin. Kaikki potilaaat tutkii lääkäri, mutta näin:
Hoitaja mittaa pulssin, verenpaineen, hengitystiheyden, lämmön, etsii lämpörajat ja kirjaa anamneesin lyhyesti rasti ruutuun menetelmällä sekä riisuttaa potilaat valmiiksi eri huoneisiin. Seuraavaksi lääkäri tutkii potilaan, merkkaa tiedot rasti ruutuun lomakkeet ja kirjaa muut havainnot kynällä ylös ja tekee määräykset paperille. Joku muu kirjoittaa lomakkeet auki. Unohdetaan ne pattipolvet työtä hidastavat potilassekoitusjärjestelmät. Sihteeri ja hoitaja kulkevat lääkärin mukana lyhyessä liekanarussa. Tehokasta ja nopeaa. Näin asiantuntijan aika ei mene eri tietojärjestelmiin kirjaamiseen, potilashuoneen tyhjentämiseen eikä muihin sihteerin tehtäviin. Kaikki pääsevät lääkärin arvioon.
Mutta tähähän ei tietenkään käy. Alkaa selittely, ettei hoitaja ole mikään lääkärin nöyrä apulainen, vaan hoitotyötä tekevä hoitotieteen ammattilainen. Potilaat eivät voi odotella puolipukeissa tutkimushuoneissa. Tällainen lähestymistapahan loukkaa perusoikeuksia. Sihteerit eivät ole öisin ja viikonloppuisin töissä, eivätkä he ole tottuneet kirjoittamaan tällaisia lomakkeita, eihän tässä paperissa ole edes mitään virallista leimaa. Meidän tulee pyytää vielä lausunto Valviralta ja miettiä kahden viikon kuluttua kokoontuvassa johtoryhmässä tätä asiaa.
Kuulkaa, minun on ihan pakkoa kysyä, että mitä varten sitten on olemassa Suomessa terveydenhuolto?
Arkkiatri kaipasi jossain tilaisuudessa Lääkintöhallitusta. Se voisi nyt ärjäistä, että saatanan mulkerssonit, lopettakaa saivartelu, laittakaa haisemaan, mutkat suoriksi ja tehkää töitä.
perjantaina, marraskuuta 06, 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Niin että missä ne potilaat voivat odotella. Ainakin ulkoma pitkässä riskiryhmien jonossa kuullakseen jonotettuaan, etteivät kuulukaan riskiryhmää.
Tämä siis Tampereella. Sikataudin rokotusjonossa.
Tablettihoitoiset diabeetikot älkööt vaivautuko. Eivät ole oikeita riskejä.
Lähetä kommentti