sunnuntaina, huhtikuuta 05, 2009

Lääkäreiden lapset ovat huonossa hoidossa

Tunnen erään lääkäriäidin, joka ihmetteli, kun 1,5-vuotiaan lapsen selkään jäi kädenjälki mustelmana vaippaa vaihdettaessa. Sama äiti oli tosin ihmetellyt pieniä pilkkuja jaloissa. Mutt mitäs pienistä pilkuista. Sen verran hänellä oli leikannut, että piti niitä verenpurkautumina ja mahdollisesti matalista verihiutaleista johtuvina. Hän oli vielä keskustellut autossa työkaverinsa kanssa ja pohtinut, onko lapsella verisuonitulehdus vai mikä. Äiti huolehtui vasta, kun eräänä aamuna rintakehällä oli iso mustelma ja korvanlehti mustana. Sairaalaan tullessa piltin verihiutaleet olivat kaikonneet. Lapsi parani äidistään huolimatta.

Poika tippui naapurin trampoliinilta pusikkoon (älkää päästäkö lapsia trampoliiniin). Pakaraan tuli repaleinen pistohaava, ja hysteeristä jässikkää ei saanut autoon ja köijättyä tikattavaksi. Äiti komensi pojan sohvalle makaamaan, liimasi pikaliimalla osan haavasta kiiinni. Haavaa hoidettiin kuukausi, lopulta pihkavoiteellakin. Tavallinen äiti olisi roudannut lapsensa terveysasemalle, pakaraan olisi laitettu tikit ja riesa olisi kestänyt viikon.

Aika moni lääkärin lapsi käynyt koulua, urheillut murtuneella jalalla tai kädellä. "Ei se nilkka voi olla kipeä, koska eihän se ole edes turvoksissa". Parin viikon ontumisen jälkeen murtunut takajalka vihdoin kuvataan ja lapsi saa asianmukaisen hoidon. Sormeen koskee, mutta se on varmaan vain venähdys.... Eräs äiti piti lapsen polvet suorana ankkakävelyä aamuisin pelkkänä harmittomana tapana, kunnes polvi kipeytyi ja totesi polven turvonneeksi. Niveltulehdus löytyi nilkoista ja polvista.

Mutta onneksi näillä lapsilla, varsinkin naislääkäreiden, on viisas maallikkovanhempi. Perheenisä patisti äidin ja pojan viikkokausia jatkuneen yskän takia lääkäriin poskiontelotulehduksen takia. Oikeassa isä oli, minkä äitikin joutui myöntämään. Vauva ei suostunut syömään makuuasennossa, sama isä epäili korvatulehdusta. Sekin löytyi, kun lääkäriäiti viimein vei lapsen lääkäriin. Kiitos teille ei-lääkäri-isät ja -äidit!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nämä sun kertomukset painivat samassa sarjassa,kuin sisareni tunteman naislääkärin ratkaisut.Siskolikka kuunteli silmät hämmästyksestä ymmyrkäisenä, kun terveyskeskus lääkäri "tuttu" kertoi tikanneensa 2 vuotiaan tyttärensä otsaan viisi tikkiä ilman puudutusta.Likka kuulemma ei ollut yhteistyöhaluinen puudutuksen suhteen ja se meni niin nopsasti...Olis kuulemma huutanut yhtä paljon,puudutti tai ei!Huoh...Että tällanen tapaus tällä kertaa...

Omppu kirjoitti...

Kommentoin nyt näinkin vanhaan postaukseen, kun aihe koskettaa. Oma lääkäri-äitini määräsi minulle kolme eri antibioottikuuria peräkkäin lukion tokalla, kun olin siinä kuusi viikkoa sairaana kotona. Eivät tepsineet. Sitten marssin ensimmäistä kertaa elämässäni terveyskeskukseen, kun olin luokkakavereiden kuullut joskus puhuvan jostain "nielunviljelystä". Se neljäs antibioottikuuri sitten tepsi.

Tästä on kuulemma "joku tutkimus" olemassa: lääkärien perheenjäsenet ovat sairaampia kuin muu väestö. ;-)