lauantaina, toukokuuta 29, 2010

Tiedonpanttaustiedettä

Miten niinkin helppo asia kuin puhelinnumeron löytäminen julkishallinnon kotisivuilta on tehty niin hankalaksi. Tarja Halosenkin kotinumeron löytää nopeammin kuin erään kaupungin radiologian yksikön puhelinumeron. Kaupungin kotisivuilla on kyllä enemmän värejä kuin sateenkaaressa, mutta ei löydy mitään suoraa numeroa, vaan kaikki puhelut kierrätetään keskuksen kautta. Kun tuohon numeroon soittaa, niin olet jonossa jonottamassa sitä, että ehkä sinut yhdistetään kyseiseen yksikköön.

Erään toisen sairaalan kotisivuilta ei löydy kovinkaan helposti röntgenin puhelinnumeroa. Ensin pitää alkaa miettiä ( tietenkin on jono potilaita oven takana ja vastaanotto myöhässä jo 50 minuuttia) mihin organisaatioon röntgen kuuluu. Kuuluuko se tukipalveluihin vai diagnoostiikkapalveluihin. Jos se kuuluu diagnostiikkapalveluihin, niin kuuluuko se liikelaitokseen. Kun tämä ongelma on selvitetty, niin ihminen non niin naiivi, että kuvittelee nyt löytävänsä sen puhelinnumeron. Mutta ei. Yhteystiedot-linkkiä napsauttamalla tulee kyllä ylihoitajan. ylilääkärin sekä hallintosihteerin numerot ja luettelot eri yksiköistä, joille ei ole mitään puhelinnumeroa. Lopulta numero löytyi sihteerin kammarista paperilla hyllynreunaan teipattuna.

Atk-asioissa ongelman selvittely on yhtä helvettiä. Nyt se tietotekniikka on siirretty liikelaitokselle, jonka ideanahan on tehostaa palveluja ja säästää kustannuksia. Omia kustannuksia se ehkä säästääkin, mutta ajaa rivityöntekijän raivotilaan. Ensin tukinumero on varattuna. Ainoa lomake, jolla saa yhteyden, on työn tilauslomake. Yhtään sähköpostiosoitetta tai henkilökohtaista puhelinnumeroa tai edes työntekijä nimeä ei sivuilta löydy. Miettikää vähän, jos lomake on ei toimi ja puhelinja on varattuna, niin miten otetaan yhteys?

Näistä sairaaloiden ja liikelaitosten sivuista on tehty todellista tiedonpanttaustieteen opinnäytetöitä, kiusankappaleita. Jotain kerrotaan, mutta oleellinen puuttuu. Tietoja niistä löytyy vähemmän kuin SUPOn tai F.B.I:n sivuilta. Niillä nyt on syytä pitää matalaa tiedotuslinjaa, mutta nyt näille on löydetty voittajat.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Armi-jälleen osui ja upposi. supo ja
F.B.I :D

T:Terveyskeskuslääkäri

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa Armi, olet siis hengissä! Olen huolestuneena odotellut uutta kirjoitusta ja pelännyt, että nyt se shp on saanut sinut nujertumaan lopullisesti...

T: Työterveyslääkäri

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Samoilla linjoilla oleva ärtynyt kollega tervehtii.